Prva nezvanična veslačka takmičenja pojavila su se početkom 18. veka kada su se ljudi takmičili na reci Temzi u Londonu u dugačkim čamcima za prevoz robe i hrane. Kao sport, veslanje je zvanično priznat kad su studenti sa Univerziteta Oxford i Cambridge počeli međusobno da se takmiče još davne 1829. godine.

1893. godine osnovana je Svetska veslačka federacija FISA (Federation International des Societes d’ Aviron), u čijoj je organizaciji iste godine održano prvo Prvenstvo Evrope. Veslanje je dobilo status olimpijskog sporta već na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine, ali su veslačka takmičenja tada, morala biti otkazana zbog lošeg vremena. Zanimljivo je, međutim, da je veslanje jedini muški sport koji je zadržao svoje mesto na Olimpijskim igrama sve do danas.

Veslanje nije sport u kome pojedinci mogu da se prodaju za multimilionske svote novca. Prvenstveno, to je sport prestiža, gde se svake godine učesnici trude da budu brži od „večitih rivala“ i tako im preotmu titulu najboljeg i slavu koju ta titula nosi.

Iako je univerzitetsko veslanje poteklo iz Velike Britanije sa Univerziteta Oxford i Cambridge, ono se vrlo brzo proširilo na ostatak sveta. Danas samo u Sjedinjenim Američkim Državama postoji preko 100 univerzitetskih timova koji se takmiče na nacionalnim prvenstvima. U Holandiji, su klubovi organizovani u okviru Univerziteta, koji ih podržava finansijski i materijalno. Samo Tehnički Univerzitet u gradu Delft u Holandiji ima dva veslačka kluba sa po 500 članova.

Od zemalja u okruženju, koje se mogu pohvaliti univerzitetskim veslanjem, treba izdvojiti Hrvatsku, koja je, od svih zemalja bivše SFRJ, najviše odmakla po pitanju veslanja na univerzitetima i gde skoro svaki fakultet ima svoj veslački klub. Osim studenata, na veslačkim takmičenjima se nadmeću i asistenti i profesori, što ostavlja utisak da je veslanje veoma popularno među akademskim radnicima u Hrvatskoj.

Kod nas stvar je ipak malo drugačija. Iako je sportsko veslanje u naše krajeve stiglo još 60-ih godina XIX veka do 2006. godine u Srbiji nije postojao nijedan veslački klub koji se bavio univerzitetskim veslanjem kao što je to slučaj svuda u svetu. Danas u Srbiji postoji 17 veslačkih klubova među kojima je i veslački klub „Beogradski Univerzitet“ kao jedini univerzitetski veslački klub.

Zbog činjenice da veslanje kao univerzitetski sport kod nas nikada nije u potpunosti zaživelo, naši mladi veslači su godinama odlazili u inostranstvo, (prvenstveno u SAD, gde su uslovi za veslanje na univerzitetima najbolji), u želji da nastave sa veslanjem uz uporedno studiranje, jer to jednostavno nije bilo izvodljivo u Srbiji. Iz tog razloga, naši studenti koji su se takmičili na studentskim veslačkim prvenstvima, su bili zapravo profesionalni veslači koji su studirali u inostranstvu ili koji su imali indeks nekog od privatnih univerziteta u Srbiji.

Da stvar ne bude više tako crna kad je u pitanju veslanje u Srbiji, pobrinuli su se studenti Fakulteta Organizacionih Nauka, koji su 2006. godine osnovali prvi veslački klub pri nekom od Univerziteta u Srbiji. U početku pod imenom veslački klub „FON“, a danas veslački klub „Beogradski univerzitet“, iza sebe ima 6 univerzitetskih veslačkih sezona i veliko iskustvo univerzitetskog veslanja.

Kao jedan od osnovnih ciljeva i zadataka veslačkog kluba „Beogradski Univerzitet“ jeste aktiviranje što većeg broja studenata u rekreativnom i profesionalnom bavljenju veslanjem. Ovo se istovremeno odnosi i na studente koji se ranije nikada nisu bavili ovim sportom, ali i na sadašnje veslače, buduće studente, koji bi želeli da nastave svoju veslačku karijeru tokom studiranja na Univerzitetu u Beogradu. Naglasak je na psiho-fizičkom razvoju studenata, što u kombinaciji sa studiranjem daje izuzetne rezultate u celokupnom razvoju pojedinca i društva. Veoma je važno da se studenti Univerziteta u Beogradu podstaknu na razmišljanje o modernom načinu studiranja i timskom radu.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-61986124-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');