Veslački klub Beogradski Univerzitet osnovan je 2006. godine na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Po ugledu na najpopularnije univerzitetske klubove, Oksford i Kembridž, ali i po ugledu na veslačke klubove iz Holandije koji imaju tradiciju dužu od dva veka, želja grupe studenata Fakulteta Organizacionih Nauka je da veslanje zaživi i na Beogradskom Univerzitetu i da se naši studenti bave i takmiče u ovom jedinstvenom sportu. Te 2006. Godine pod imenom „Veslački klub FON“, studenti ovog fakulteta nastupali su na prvoj međunarodnoj veslačkoj regati u Delft-u u Holandiji gde su se upoznali sa načinom funkcionisanja holandskih univerzitetskih veslačkih klubova i gde su stekli značajna iskustva u i prijateljstva za studentima veslačima iz Holandije.

2008. godine, Veslački klub „FON“ je preimenovan u Veslački klub „Beogradski Univerzitet“ sa ciljem da se po ugledu na druge univerzitetske veslačke klubove, pre svega one koji su po kulturnim i socijalnim karakteristikama nama bliski, razvije i organizuje studentsko veslanje na što većem broju fakulteta Univerziteta u Beogradu i na Univerzitetu kao celini. Razvoj studentskog veslanja u Srbiji mora biti u skladu sa mogućnostima, uslovima i načinom studiranja kod nas, ali i u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima koje se izdvajaju za ovakve i slične inicijative, projekte i aktivnosti. Zbog veličine Univerziteta u Beogradu predviđeno je da studentsko veslanje bude organizovano kroz nekoliko veslačkih sekcija koje bi se odnosile na pojedine fakultete i koje bi bile objedinjene u okviru Veslačkog kluba Beogradski Univerzitet.

Od 2006. godine do danas, članovi Kluba učestvovali su na brojnim univerzitetskim veslačkim regatama održanim u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji,Holandiji, Francuskoj i Mađarskoj i ostvarili su zavidne rezultate.

Ključni trenuci u istoriji Kluba:

  • Oktobar 2006. – Osnovan je veslački klub Fakulteta Organizacionih nauka „VK FON“.
  • Septembar 2007. – Preimenovanje “veslačkog kluba Fakulteta Organizacionih Nauka” u “veslački klub Beogradski Univerzitet”.
  • Oktobar 2007. – Zvanična podrška Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu veslačkom klubu „Beogradski Univerzitet“.
  • Januar 2008. – Rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Branko Kovačević izražava svoju ličnu podršku veslačkom klubu „Beogradski Univerzitet“.
  • Jun 2009. – Donacija ženskog veslačkog osmerca od Veslačkog kluba „Trinity“ iz Oxford-a u organizaciji Ambasadora Ujedinjenog Kraljestva u Beogradu gospodina Stivena Vordsvorta.
  • Mart 2011. – Prijem veslačkog kluba “Beogradski Univerzitet” u Veslački Savez Srbije
  • Septembar 2011. – Organizacija internacionalne univerzitetske veslačke regate „Kapetan Miša“ u Beogradu.
  • Decembar 2011. – Potpisan ugovor između Rektorata Univerziteta u Beogradu i JP Ada Ciganlija u cilju zajedničke investicije u izgradnju prostorija za potrebe veslačkog kluba „Beogradski Univerzitet“.
  • Maj 2012. – Svečano otvaranje prostorija Kluba na Adi Ciganliji.
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-61986124-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');